نان خشک صنعتیراه حلی برای کاهش ضایعات نانمیزان ضایعات نان در کشور ما بسیار زیاد است که به ماهیت آنها بر می گردد.
نانهای مصرفی ما از نوع گرم هستند که باید به صورت تازه مصرف شوند. متأسفانه این نوع نانهای تازه ضایعات زیادی دارند. در این راستا استفاده از نانهای خشک صنعتی که محدودیت تازهخوری ندارند و قابلیت ماندگاری بالایی نیز دارند، به جای استفاده از نانهای تازه، برای به حداقل رساندن ضایعات نان الزامی به نظر می رسد.
در راستای فرهنگ سازی، استفاده از نانهای صنعتی که کیفیت بالایی دارند و از قدرت ماندگاری بیشتری نیز بهره مند هستند، آشنایی با نان مسطح خشک که نوعی نان صنعتی است، می تواند در اصلاح الگوی مصرف مفید باشد.
نان مسطح خشک، به نانی گفته می شود که از آرد ، آب ، نمک ، خمیرمایه (مخمر) ساکاروماسید سردیسیه، روغن و شکر طی فرآیند پخت تهیه می شود. طول این نانها 36 سانتی متر و عرض آن 22 نتی متر و ضخامت آن 2تا 5/2 سانتیمتر است.
این نان در فر تونلی شکل تحت تاثیر حرارت غیرمستقیم و با حداقل سوخت تولید می شود؛ یعنی شعله با خمیر در حال پخت تماس ندارد که از مزایای آن، حذف مضرات ناشی از نشست مواد حاصل از احتراق ناقص سوختهای فسیلی در نان تولیدی است. همچنین پخت نان در مدت طولانی باعث می شود فعل و انفعالات لازم به طور کامل در خمیر انجام شده و بافت نان مناسب گردد.
نان خشک صنعتی در دمای زیاد تولید شده و طی فرایند پخت درون فر، آب زیادی از سطح نان تبخیر و در واقع نان خشک تولید می شود.
طریقه مصرف
طریقه مصرف هم بسیار ساده است: با زدن کمی آب به نان و قرار دادن آن در سفره پارچهای، ظرف مدت 10دقیقه نان نرم شده و آماده مصرف می شود.
البته ذائقهها متفاوت است و بعضی ها این نان را به همان صورت خشک مصرف می کنند.
زایای نانهای خشک صنعتی
پس از خروج نان خشک از فر، زمانی را برای خنک کردن تدریجی آن توسط فنهای روی نوار متحرک در نظر می گیرند تا نان بیات نشود و قدرت ماندگاری بیشتری به دست آورد. روی خمیر این نانها تخمیر اولیه و ثانویه صورت می گیرد که باعث می شود کلیه گازهای مفید، ویتامینها و مواد اصلی گندم را تا پخت نهایی نان، در خود محفوظ نگه دارد.
این نوع نان صنعتی به علت پخت غیرمستقیم و عمل آوری صحیح آن، با دستگاه گوارش انسان همخوانی دارد.
مهم ترین مزیت این نانهای خشک قابلیت ماندگاری بالای آن تا 4 ماه است، بدون اینکه تغییری در طعم، بو و خواص ظاهری نان صورت گیرد و این خود مهم ترین عامل برای کاهش ضایعات نان است.
ننهای خشک درصد رطوبت بسیار پایینی دارند و در نتیجه دچار آلودگی میکروبی نمی شوند. مهم ترین عامل فساد نانها، کپکها هستند. ضایعات تولید نان از هنگام برداشت غلات تا تولید و پخش در ایران، 30 درصد تخمین زده می شوند و نصف این ضایعات مربوط به آلودگی کپکهاست. نان کپک زده موجب بیمار شدن دام و طیور و آلوده شدن شیر و گوشت و نهایتاً بیمار شدن انسانها می شود.
نکته دیگر این که با یک درصد جلوگیری از ضایعات آرد و نان، بالغ بر 10میلیارد تومان صرفهجویی صورت می گیرد و با توجه به اینکه امروزه ضایعات نان یکی از معضلات صنعت نان است، این نوع نانهای خشک به علت قابلیت ماندگاری بالا اصلاً ضایعات ندارند، حتی خردههای این نوع نان را می توان در غذاهایی نظیر کتلت مورد استفاده قرار داد.
یکی دیگر از مزایای نانهای خشک استفاده از خمیرمایه (مخمر) به عنوان عامل تخمیر است که ضررهای مربوط به جوش شیرین را ندارد، بلکه دارای فواید خمیر مایه نیز هست.
انواع نانهای خشک رژیمی
نان خشک رژیمی شوید: در تهیه این نوع نانها می توان از سبزیجات استفاده کرد و از خواص درمانی آنها بهره جست. یکی از این سبزیجات، شوید است.
شوید دارای ویتامین C و نیز تقویتکننده معده است، سنگ کلیه و مثانه را خرد می کند و مسکن دل درد است و مانع فساد غذا در معده است و عامل کاهشدهنده چربی خون بوده و در نتیجه مصرف آن به بیماران مبتلا به چربی خون توصیه می شود.
نان خشک رژیمی زیره ای: در ساختار این نوع نانهای خشک از زیره استفاده شده است. زیره خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد، ورم طحال و اسهال را معالجه می کند، ضد نفخ و مقوی معده ، روده و کبد است. استفاده از این نان عمل هضم غذا را تسهیل می کند و برای تقویت معده بسیار مناسب است و در نتیجه مصرف آن به بیماران گوارشی توصیه می شود.
مصرف 100 گرم از این نان حدود 300کیلو کالری انرژی، 7 تا 8 گرم پروتئین و 1 تا 3 گرم لیپید، 50 گرم کربوهیدرات و 2 گرم فیبر مورد نیاز بدن انسان را تأمین می کند.
صدف درخشان